06-12-2019

Pas op je ambitie!

We kennen allemaal het tegeltje ‘Wat als we investeren in onze mensen en daarna gaan ze weg? Wat als we het niet doen en ze blijven’. In deze snel veranderende wereld moet je wendbaar blijven en dien je daarvoor te investeren in je eigen ontwikkeling. 

Je inzetbaarheid neemt af als je langer dan 5 jaar in dezelfde functie zit. Recentelijk was Tata Steel in het nieuws en hoorde ik: ‘ik werk hier al 44 jaar..’. Dan hoop ik maar dat dat in verschillende functies of rollen is geweest waardoor er ontwikkeling heeft plaatsgevonden anders wordt het een fikse uitdaging op de arbeidsmarkt.
We worstelen allemaal wel eens met onze toekomst. Is dit het nu? Ik weet eigenlijk niet of ik dit nog wil. Je wilt niet dat het vervolgens als een nachtkaars uitgaat…. Dan is het goed om even stil te staan bij jezelf.  Wie je bent, wat je kunt, wat je op dit moment doet, wat je zou kunnen doen, waar je plezier uit haalt, en waar je kansen liggen. Maar vooral ook: wat wil je eigenlijk? Dat laatste weet je wel, maar een duwtje in de juiste richting is dan erg handig.

Nu was er dit jaar een ontwikkelsubsidie van 600 euro die inmiddels ‘verbruikt’ is door 25.000 mensen. Een zucht op de werkende bevolking. In 2021 komt waarschijnlijk een opvolger in de vorm van STAP, maar daar kunnen we nu nog niet zoveel mee. 

Maar heb je er 600 euro subsidie voor nodig? Het gemiddelde inkomen in Nederland is ruim 30.000 euro en dan is de investering nog geen half procent van wat je de komende 5 jaar gaat verdienen. En het loont, want die komende 5 jaar moet in ieder geval zijn wat je wilt dat het is. Het moet bij je passen en daardoor een reële kans op plezier bieden i.p.v. je af te vragen waarom je doet wat je doet.

Moet je dan altijd solliciteren voor een andere baan binnen of buiten het bedrijf waar je werkt? Op dit moment zijn er veel vacatures, maar dat geen reden om te solliciteren. Het is juist een reden om je toekomst zo zorgvuldig mogelijk te plannen. Door de beste keuzes te maken in je werk, haal je het optimale uit je kwaliteiten. Dat levert simpelweg meer energie op, meer geluk en mogelijk ook meer geld. 

We zijn allemaal weer of bijna alweer aan het nadenken over het komende jaar. De meeste mensen staan stil bij haar of zijn goede voornemens. Ik denk dat het de moeite waard is om voor komend jaar met een loopbaanadviseur aan je eigen toekomst te werken. Deze investering in jezelf is het meer dan waard.

blog comments powered by Disqus