Het fitste bedrijf

 

Ik mocht als tafelgast aanschuiven bij de verkiezing van het fitste bedrijf, een van de 3 categorieën naast de beste start-up en de beste ondernemer van Twente. Verkiezingen die jaarlijks door TOM (Twents Ondernemers Magazine) worden georganiseerd.

Naast mij, als specialist in bedrijfsgezondheid, waren de beide andere tafelgasten sportarts Anko Boelens en verzekeringsexpert Bernard Koning. De juiste mensen op de juiste plek over het onderwerp zal ik maar zeggen. We zaten in de Grolsch Veste en dat deed mij denken aan de wedstrijd Nederland Spanje waar een oud-speler uit de Veste de juiste man op de juiste plek was, maar ontzettend slecht werd gefaciliteerd en niet tot bloei kwam. In zijn eigen team staat zijn linksbuiten als verkeerde man op de verkeerde plek in de spits. Een opstelling bepaald voor een groot deel hoe goed je, ook als bedrijf, functioneert.

In Nederland zijn we heel druk met de 4% mensen die ziek zijn waarvan een kleine 2% niet te beïnvloeden is. Maar hoe druk ben jij als ondernemer nu met de overige 96%? Het eerlijke antwoord is in veel gevallen dat het beter kan. En dat is logisch, werk kan vaak beter en bijna altijd leuker.

Wat verwacht jij concreet van je mensen. En als het dan niet lukt, zeg je het dan? In de praktijk is dat, hoe vervelend soms ook, beter en kost het uiteindelijk veel minder stress. Bij reorganisaties hoor je van mensen die na jaren het bedrijf moeten verlaten, na eerst veel verwerpingen, vaak ‘had ik het maar eerder gedaan’. Het is voor iedereen lastig om uit de comfortzone te komen. Laat zaken niet sudderen, pak het op en bespreek het.

Ik durf wel te stellen dat we te voorzichtig zijn. Ongezond gedrag? Spreek jij de mensen daarop aan en bied je ze echt hulp? Recent las ik dat we meesters zijn in het spreken in vaagheid: praten in mistige woorden. Ik onderschrijf dat, hoewel wij hier als tukkers, over het algemeen niet te veel woorden vuil maken aan zaken. Dat is, als we al praten..

En als je van de controle bent, hoe doe je dat dan met thuiswerken of waait het jouw deur voorbij? Durf jij op vertrouwen te sturen? Het scheelt een hoop stress. Iedereen heeft te maken met 3 hulpenbronnen in het werk. Als je Competent, je voldoende ruimte krijgt (Autonomie) en je steun (Relatie) krijgt of ervaart heb je geen stress. Hapert er 1 of meerdere van deze 3 dan creëer of organiseer je werkstress.  Sta hier eens goed bij stil nu je leest dat er zoveel potentiele burn outs ‘in de maak’ zijn. Het organiseer jij zaken?

In gesprek aan tafel tijdens de verkiezing van het fitste bedrijf stonden we ook stil bij energievreters en energiebronnen. Leuke oefening om je mensen eens te vragen (zeker nu ook met covid-19 en thuiswerken) wat de grootste energievreters en -bronnen zijn.

Wees de beste versie van jezelf.