De baas aan tafel; een vakje online

Lieve manager,

In Corona tijd ff lekker als baas online je team managen. Ik begrijp hoe jij je voelt. Samen met je kenniswerkers inmiddels al ruim een jaar lang thuis opgesloten, de gestreken blouse en je ‘pak’ al tijden niet meer gezien.

‘Vroeger’ op kantoor nam je als baas plaats aan het hoofd van de tafel, dat was jouw plek. Daar werkte je in een vaststaande frequentie met vaststaande teams de voorliggende agenda af. Vergaderen; een automatisme, een ingesleten cultuur. Vaste patronen week in, week uit. Bij voorkeur in sessies van 2 of 3 uur achterelkaar. Jij bent er ontzettend druk mee, het voorbereiden van de agenda inclusief ingebrachte punten en mededelingen die je bij elkaar harkte. Een feestje!

‘Straks’ mag je als baas weer, plaatsnemen in Teams, Zoom of Whereby. Een van de ‘vakjes’ in je beeldscherm. Want we hebben ons werk naar huis (online) verplaatst. Daar gaat je autoriteit; online one of the guys. Lastiger, intensiever ook. Je mist veel signalen en zeker als de camera’s uitstaan en mensen afhaken of onderwijl zitten te gamen, mail zitten te beantwoorden of zitten te appen. Alle deelnemers, maar jij zeker ook, snakken naar het einde van het overleg. Het einde van het huidige online.

Maar komt dat einde aan online overleggen wel? Hybride werken glooit aan de horizon. Er worden commissies voor opgetooid. Hybride; de combinatie tussen off- en online werken. Werknemers geven aan dat 50.9% liever online overlegt, 41.2% maakt het niet uit en 7.9% gaat liever online. ‘Leidinggevenden gaan nog veel liever Fysiek’. Maar is het de vraag van hoe het werk te verdelen tussen of en online wel de echte vraag die op je bord ligt? Gaat dat je helpen?

Als sociale wezens vinden we niets fijner dan bij elkaar te komen en urenlang met elkaar te praten over van alles en nog wat. Collega’s zijn het leukste aan ons werk, maar toch vinden we samen werken verschrikkelijk als we het vergaderen noemen. We doen het gemiddeld 41% van onze tijd erin, scoren een mager zesje en het rare is; we investeren er niet in. En het kan echt anders!

Als wij samen langs het water lopen en ik val erin, dan weet ik zeker dat jij als mijn ‘wandelpartner’ erin springt om mij te redden. Als ik met een groep langs het water loop en ik val erin, dan ben ik benieuwd of er überhaupt iemand mij gaat ‘redden’. Zo is het ook bij vergaderen, des te meer mensen aanschuiven des te groter de kans dat er punten zijn waarbij mensen afhaken en andere dingen gaan doen.

Dus maak nu niet de fout om te starten met de vraag ‘on- of offline’, maar sta stil bij wat je wilt bereiken, wie je daarbij nodig hebt en in welke setting je dat doel het beste bereikt. Dan heb je de eerste stap gezet naar het jezelf (en je collega’s) gelukkig vergaderen. Een van de vele tips die wij graag delen. Wil je meer tips & ervaringen lezen, volg ons op onze linkedIn pagina Vergader Jezelf Gelukkig.

Ik wens je minder, zinvolle en vooral leuke vergaderingen!

#werkgeluk #stress #leiderschap