Een week lang niet overwerken!

‘Rik, ik heb er een paar waar ik me echt zorgen over maak zei Nathan. Allemaal toppers, maar ze kennen geen grenzen. Werken en nog eens werken. 60-70uur. Dat houden ze niet vol. Ze zijn altijd druk, hebben nooit tijd, een belletje moet je zelfs inplannen. “sorry, geen tijd’, ‘het kan nu echt niet’, ‘weet je wel hoe druk ik ben’,’ik bel je overmorgen om 14.00uur’. ‘Dat kan nooit goed zijn, wat kan ik doen als werkgever’ is de vraag? Poeh, dat is er nogal eentje zeg ik.’

Overwerk afspraken In branches waar veel overwerk voorkomt, bevat de cao er afspraken over. Er is daarin geregeld wanneer, hoe lang en welke vergoeding men overwerkt. Dit zijn veelal de zgn. blue collar omgevingen. De geschetste situatie is in een white collar omgeving. Dus geen CAO en geen afspraken in de arbeidsovereenkomst. De arbeidstijdens wet zegt er ook nog wel iets over….

Overwerken gevolgen Door overwerken gaat een groot deel ongezonder leven, doordat je ritme wordt verstoord. Sporten wordt minder, men gaat ongezonder eten en slechter slapen. Dat is ook slecht voor de concentratie. Daarnaast heeft overwerken een negatieve impact op het sociale leven. De relatie met partner en sociale contacten verslechtert. Stress is overigens misschien nog wel één van de meest onderschatte nadelen van overwerken.

Overwerk cultuur De cultuur op de werkvloer is echter volledig veranderd de laatste 20 jaar. Eén op de drie medewerkers (medewerkers 30%, leidinggevenden 24%) geeft aan dat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort. In onze huidige consumptiemaatschappij streven velen naar nog meer…

De Nederlandse medewerker werkt gemiddeld 3 uur over. Daarnaast geeft driekwart van de leidinggevenden aan dat zij hun medewerkers helpen een goede balans te houden tussen werk en privé. Medewerkers ervaren deze hulp echter in veel mindere mate (49%). Nathan beseft het maar al te goed en wil er iets aan doen voordat ze ‘omvallen’.

Overwerken aanpak Een wellicht voor de hand liggende aanpak om minder over te werken:

  • Neem de bedrijfscultuur onder de loep
  • Neem de ‘overwerkers’ onder de loep, of beter laat ze zichzelf onder de loep nemen

Cultuur en gedrag verander je niet zomaar. Het op een na laatste dat verandert in een organisatie is de cultuur, het laatste de mensen zelf. Dus onder het mom ‘challenge’ accepted zijn we aan de slag gegaan. We hebben een plan opgemaakt om de huidige en gewenst bedrijfscultuur in kaart te brengen en te ‘veranderen’. De eerste stappen zijn succesvol gezet.

Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met de betreffende medewerkers over het waarom, al dan niet nee zeggen, de eigen valkuilen, please gedrag, scoringsdrang, timemanagement, tijdschrijven en nog veel meer zaken. Stap 1 van de veranderen, het onderkennen van de noodzaak, hebben we inmiddels succesvol gezet.

Overwerken challenge Een van de structurele ‘overwerkers’ van Nathan kwam met challenge. ‘Ik las je stuk artikel over een week lang niet vergaderen. Wat zou er gebeuren als we een week lang niet overwerken?’ was haar vraag. Op mijn vraag wat ze dacht dat er zou gebeuren zei ze; als je het mij onmogelijk maakt denk ik dat ik vol in de stress raak, maar er na een paar dagen wel in zal berusten en misschien beter met mijn tijd om zal gaan. Challenge accepted?