Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat de veranderingen in de arbeidsmarkt elkaar snel opvolgen en dat dat grote gevolgen heeft voor de benodigde vaardigheden van werkend Nederland. Werkgevers verwachten dat ruim 40% van de huidige vaardigheden zullen veranderen. Dit betekent dat een meerderheid van de werknemers op korte termijn bijscholing nodig heeft. Maar wat moeten zij precies leren? En wat zouden ze willen leren?
De manager van morgen staat voor een paradigmaverschuiving in leiderschap, gedreven door technologische vooruitgang en veranderende arbeidspatronen. In plaats van de traditionele hiërarchieën te handhaven, neemt de manager van morgen een faciliterende rol aan, gericht op het ontsluiten en benutten van het volledige potentieel van individuele talenten en vaardigheden.
In de toekomst van werk zal de manager fungeren als een mentor en coach, waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van continue groei en ontwikkeling van medewerkers. Het traditionele top-down leiderschap maakt definitief plaats voor een meer horizontale structuur, waarin open communicatie, samenwerking en empathie centraal staan. De manager van de toekomst begrijpt dat diversiteit niet alleen een kwestie van achtergrond is, maar ook van vaardigheden en denkstijlen.
Data-analyse en kunstmatige intelligentie spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de manager van de toekomst. Door gebruik te maken van geavanceerde tools kan de manager snel inzicht krijgen in de sterke punten van het team, individuele prestaties en gebieden die verbetering behoeven. Dit stelt hen in staat om gepersonaliseerde begeleiding te bieden en taken toe te wijzen op basis van individuele competenties.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn kerncompetenties, niet alleen voor de manager van morgen maar ook voor alle collega’s. In een wereld waarin o.a. technologie de bedrijfsomgeving voortdurend verandert, moet de manager snel kunnen schakelen en nieuwe kansen benutten. Dit vereist ook een proactieve benadering van levenslang leren, aangezien de manager een voorbeeld moet zijn voor het streven naar voortdurende verbetering.
Bovendien begrijpt de manager van morgen het belang van het creëren van een positieve en inclusieve werkomgeving. Het stimuleren van een cultuur van vertrouwen, openheid en respect bevordert niet alleen de teamprestaties, maar draagt ook bij aan het welzijn van individuele teamleden.
Kortom, de manager van morgen omarmt verandering, technologie en diversiteit. Door een coachende rol aan te nemen, ondersteund door geavanceerde technologieën, bevordert deze manager een cultuur van groei, samenwerking en innovatie, waardoor het volledige potentieel van elk teamlid wordt benut in de snel evoluerende wereld van werk.