Als directeur van Amplooi kijk ik met trots terug op het afgelopen jaar en met optimisme vooruit naar wat komen gaat. Het benutten van talent in organisaties blijft een centraal thema in het Nederlandse werkveld. Ik richt mij op de drie persona’s die wij hanteren: Joy, Daan en Mila. Elk van hen staat symbool voor een unieke uitdaging en kans als het gaat om talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.
Joy ‘is lekker aan het werk’
Joy is de medewerker die lekker aan het werk is, maar zich zo nu en dan afvraagt: Wat wil ik nu echt? En hoe kan ik mijn talenten inzetten met het oog op de toekomst?
Afgelopen jaar zagen we verder groeiende aandacht voor loopbaanreflectie en persoonlijke ontwikkeling. Organisaties beseffen nu meer dan ooit dat medewerkers zoals Joy gebaat zijn bij ruimte voor zelfontplooiing. Loopbaan coaching, interne opleidingsprogramma’s en het stimuleren van wendbaarheid binnen functies zijn steeds populairder geworden.
Als Amplooi bieden we de Joy’s in werkend Nederland een persoonlijke coach, intern of extern, om haar loopbaan te begeleiden. Bij voorkeur ondersteund met Part-up; de marktplaats voor talent. Gerichte ondersteuning helpt om ambities te concretiseren en de juiste stappen te zetten richting een duurzame toekomst binnen, bij voorkeur en meest voorkomend, of buiten haar huidige organisatie. Je wordt als organisatie niet verrast met een vertrek.
Komend jaar zien we een verdere professionalisering, met name digitalisering, van deze aanpak. Part-up talent management en andere tools zullen Joy helpen om haar vaardigheden en ambities nog beter in kaart te brengen. Organisaties zullen de waarde van een periodieke ‘talent-scan’ omarmen, waarbij medewerkers worden gestimuleerd om proactief na te denken over hun toekomst.
Daan ‘dreigde uit te vallen’
Daan is de collega die zijn werk met plezier doet, maar weet dat hij het niet kan volhouden vanwege fysieke of mentale uitdagingen. In 2024 hebben we verder een stijgende lijn gezien in het bewustzijn rondom duurzame inzetbaarheid; het belang bezien het gebrek aan capaciteit wordt steeds groter. Werkgevers gaan actiever inzetten op preventieve maatregelen, zoals hoogwaardige preventieve medische onderzoeken (incl. verlooppreventie), mentale veerkrachttrainingen en flexibele werktijden.
Amplooi ondersteunt werkgevers met een vermogentoets: een gerichte inventarisatie van wat hij nog wel kan, gegeven het huidige werk ter verkoming van uitval. Van wezenlijk belang is het inzetten op de noodzakelijke interactie tussen de verzuimbegeleiding door de casemanager/ bedrijfsarts en, bij voorkeur onze, arbeidsdeskundigen en mobiliteitsexperts. Door korte en heldere lijnen te hanteren, zorgen we ervoor dat eventuele uitdagingen tijdig worden gesignaleerd en aangepakt. Een effectieve basis voor re-integratie om situaties zoals die van Mila, uitval, te voorkomen. Het werken met verschillende externe partijen maakt deze uitdaging niet eenvoudiger en vergt veel tijd en aandacht.
In 2025 zal dit beleid verder verfijnd worden. Meten is weten zoals het inzichtelijk maken van de actuele situatie om impact te kunnen maken bij de collega’s die het even iets lastiger hebben. Bij voorkeur zou je dat meten kort cyclisch willen doen.
We willen graag dat het accent verschuift van reactieve oplossingen naar een proactieve benadering. Maar dat zullen wij samen moeten doen; wij als aanbieder met onze klanten. De invulling zal door krapte op de arbeidsmarkt alsook de digitale ontwikkelingen wijzigen naar digitaal waar mogelijk, menselijk waar nodig. Dit omarmen wij als organisatie volledig.
Mila ‘zit thuis’
Mila zit ziek thuis en staat voor de uitdaging om te re-integreren. In haar eigen of een andere functie; vaak zien we de eigen functie als voorkeur. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat werkgevers steeds meer investeren in een adequate begeleiding. Niet de goedkoopste, maar het beste voor de medewerker tegen een redelijke prijs. Menselijkheid. Ook tools zoals job crafting en job carving, waarbij functies worden aangepast aan de mogelijkheden van de werknemer, hebben hun waarde bewezen.
Bij Amplooi werken onze mobiliteitsexperts nauw samen met casemanagers en bedrijfsartsen om niet alleen Daan, maar ook Mila te begeleiden. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat re-integratie niet alleen succesvol verloopt, maar ook duurzaam is.
Onze dienstverlening wordt met een ruime 8 door klanten en een 9 door kandidaten beoordeeld. Onze uitdaging, alsook voor anderen ligt primair op de communicatie. En dat pakken wij met beide handen op! Dit kwartaal introduceerden wij ons nieuwe platform waar werkgever, werknemer en onze expert 24/7 kunnen kijken naar de voortgang van het traject. Deze transparantie zal alle betrokkenen helpen met hun re-integratie en betrokkenheid, iets waar wij in 2025 nog grote stappen in zullen kunnen, mogen en gaan zetten.
Talent als motor voor toekomstbestendigheid
Wat deze drie persona’s gemeen hebben, is dat ze laten zien hoe belangrijk het is om talent niet alleen te erkennen, maar ook te koesteren en te ondersteunen. Er zijn al grote stappen gezet op het gebied van bewustwording en implementatie. Voor 2025 ligt de focus op het verder optimaliseren om mensen te ondersteunen in het hebben/ krijgen van leuk werk!
Als Amplooi blijven we ons inzetten om organisaties en medewerkers te helpen bij het maximaliseren van hun potentieel. Of het nu gaat om reflectie, duurzame inzetbaarheid of re-integratie, onze missie blijft onveranderd: samen bouwen aan een toekomst waarin iedereen zijn of haar unieke talenten volledig kan benutten en wij daarmee bijdragen aan een betekenisvol leven van mensen.
Fijne dagen en graag tot in 2025!