Het controlespook

Ken je het controlespook? Die fluistert ons in dat als iedereen alles netjes administreert, de bezigheden van de medewerkers beter controleerbaar zijn en de organisatie dan beter zal werken.

Deze Tayloriaanse manier van denken en werken is weinig toekomst bestendig. Vooruitkijkend naar de toekomst van werk zal dit verdwijnen, daar waar dat nog niet al zo ver is. Het remt de medewerkers in hun ontwikkeling en doet je organisatie uiteindelijk meer pijn dan het oplevert.

Nu ben ik zeer geïnteresseerd hoe wij met elkaar omgaan en zeker als wij ‘samen’ werken. Vanuit die interesse las ik boek ‘Semco in de polder’ van Allard Droste. De subtitel, durf jij de vaste structuur los te laten en anders te gaan werken?, sprak mij zeer aan. Evenals de informatie over Ricard Semmler die ik kon vinden. Semmler liet zijn medewerkers alles bepalen in zijn grote organisatie inclusief het salaris.

Kort daarop volgde ik als bedrijfskundige de basisopleiding en later de masteropleiding van Semco Style Inc. om het gedachtengoed machtig te worden. Dat was enige jaren geleden en de opleidingen boden mij inzichten, tools en concrete handvaten over het organiseren van complete controle naar volledige zelforganisatie en alles wat daar tussenin zit.

Natuurlijk moest dat getest worden in de praktijk. We voerden het, met vallen en opstaan, door in de organisatie waar ik toen actief was. Een geweldige leerschool voor mijzelf, het management en zeker ook de medewerkers. Inmiddels mocht ik inzake zelforganisatie meerdere organisaties, , adviseren, begeleiden tot en ook het daadwerkelijk implementeren. Meestal succesvol.

Wat mij het meest opvalt, naast de angst van het loslaten van het controlespook, is iedere keer weer de complete spraakverwarring over wat zelforganisatie nu echt is. We hebben het over hetzelfde woord, maar de interpretaties lopen ontzettend uiteen. Is het zelfregulatie, zelfmotivatie, zelfreflectie, zelfvertrouwen, zelfsturing, zelfontplooiing, niets van dat of alles tegelijk? De opleiding (en het toepassen in de praktijk) leerde mij dat helder te krijgen voordat je met ‘zelforganisatie’ start. Zoals Allard het zei: ‘het is een groot avontuur’. De tools zoals o.a. de organisatiescan van Semco helpt om dat avontuur in goede banen te leiden.

M.b.t. het controlespook heb ik een ding mogen ervaren, het blijft lager hangen dan wenselijk… deze les leerde ik al doende. Inmiddels heb ik door hoe ik het definitief kan uitschakelen en is het slechts een tijdelijke hobbel waar je aan voorbij moet. Let’s make work awesome!

#leiderschap #semco #zelforganisatie #makeworkawesome