Talentmanagement!

Dat is precies waar we goed in zijn! Op die stralende septemberdag, midden in het bruisende Amersfoort, vonden we onszelf te midden van een bonte verzameling van honderden bedrijven, allemaal verenigd voor het Robidus Kennisfestival.

De line-up
Het was een dag die gonsde van activiteit, een waar festijn voor de hongerige geest. Sprekers van alle pluimage beklommen het podium en deelden hun inzichten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Merijn Zeeman, de man achter de opmars van Jumbo Visma, deelde zijn succesverhaal. Talitha Muusse bracht een inspirerend betoog over het belang van zelfkennis en het begrijpen van anderen. En daar, te midden van deze indrukwekkende line-up, kregen mijn collega Tobias van der Lest en ikzelf de kans om onze eigen lezing te verzorgen.

Talentspotten
In onze interactieve sessie daagden Tobias en ik de aanwezigen uit om talent niet alleen te herkennen, maar ook volledig te benutten. We nodigden hen uit om het gesprek aan te gaan met hun medewerkers, om te ontdekken waarom het zien, ontwikkelen en koesteren van talent zo cruciaal is voor de toekomst van hun organisaties. Met concrete praktijkvoorbeelden namen we hen mee op een reis door de wereld van talentmanagement.

Talentbril & talentspiegel
We plaatsten de talentbril op ieders neus en hielden de talentspiegel voor. Samen onderzochten we de diepte van de ambities van hun medewerkers en hoe dit van invloed is op verloop en verzuim binnen organisaties. We namen een moment om te overdenken wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor talentmanagement in een bedrijf, hoe dit wordt ervaren en hoe je dit kunt stimuleren.

In onze gesprekken kwamen inclusief en exclusief talentmanagement aan bod. We wisselden van gedachten over het einde van de traditionele beoordelingsgesprekken en de scheiding tussen beoordelen, presenteren en ontwikkelen. Eén ding was duidelijk: iedereen is de regisseur van zijn eigen loopbaan, maar organisaties hebben wel degelijk een sleutelrol in het ontketenen van potentieel.

Marktplaats voor talent
Tenslotte spraken we over het ontsluiten van (verborgen) talenten binnen organisaties, het creëren van interne marktplaatsen voor talent en het benutten van mensen op basis van hun passie. We herinnerden iedereen eraan dat talent in overvloed aanwezig is en dat het essentieel is om dit in te zetten in je werk. Ook als je twijfelt of je je huidige baan aankunt, of dat je re-integreert na een periode van afwezigheid, het koesteren van je talenten is de sleutel tot succes.

Met een glimlach concludeerden we dat talentmanagement de toekomst heeft, en dat die toekomst vandaag begint